Detta är en debattartikel. Innehållet är skribentens ställningstagande, och representerar inte nödvändigtvis redaktionens eller Konservativa Förbundets.

Lilla landet lagom har förvandlats till ett gangsterparadis. En kvinna på Emporia blir skjuten mitt i fredagsrusningen, mitt på dagen i ett välbesökt köpcentrum i Malmö. Förövaren var 15 år och dömdes till 4 års sluten ungdomsvård. År 2022 hade Sverige 63 dödsskjutningar jämfört med våra nordiska grannländer där Danmark och Norge hade fyra, Finland hade två. Precis som föregående år blev 2023 ett blodigt år, med 53 blivit skjutna till döds.

Den 2:a januari 2022 fick Sverige en ny lag som gäller slopandet av en utdaterad “vikinglag”: straffrabatt för unga myndiga i åldern 18-20 år om brottet har ett minimistraff på fängelse i minst ett år. Lagen innefattar brott som exempelvis rån, grov misshandel och våldtäkt. Det är inte tillräckligt. Vi bör också avskaffa straffrabatten för åldersgruppen 1517 år som idag ger rabatt på 50%80%.

Straff ska vara avskräckande. Enligt polismästaren Carin Götblad, som arbetar med att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng, gynnas endast de vuxna kriminella av straffrabatter. Gängen utnyttjar barn som springpojkar att agera barnsoldater för att själva komma undan.

Det är lätt att rekrytera barn idag. Kan du förvara narkotika? Kan du vara spanare? I gengäld får du en häftig iPhone. Det är så det börjar! Nätverken är effektiva i att rekrytera unga i sina nätverk. Kriminalitet ses idag som en livsstil, de har det skrivet i sina CV:n. Uttrycket “brösta en fyra för att bli en hundra gubbe" tyder på att det är status att vara kriminell.

I ett inslag från SVT med namnet Så rekryteras barn av de kriminella gängen lyfts “Kim” som exempel där han redan vid fjorton års ålder dömdes för narkotika- och vapenbrott. Såsom “Kim” själv uttryckte det blev det några soc-möten och sedan är han ute igen på grund av dessa rabatter för att kunna begå ytterligare brott. Vad ska Birgitta, 45 år som socialsekreterare göra med en kille som är 15 år och varje dag lyssnar på musik och är med sina vänner som uppmuntrar till våld? Hur ska socialtjänsten bryta detta mönster?

Brott som begås vid åldern 1517 år ger idag runt 5080% rabatt. Det innebär i praktiken att begå tio rån, få åtta gratis. Begå tio våldtäkter, få åtta gratis. Begå tio mord, få åtta gratis. Inte ens Ica, Coop eller Lidl ger så mycket rabatt när man handlar mat. Varför ska man få rabatt när man har försökt mörda någon? Rabatt används för att locka. Varför skulle inte kriminella lockas? Det är att spotta på brottsoffren.

Kriminologer hävdar att höjda straff inte motverkar brottsligheten. Gulligullandet anses bättre än fängelse exempelvis att barn ska gå till skolan, få stöd av socialtjänsten, eller få tillgång till fler fritidsgårdar. De hävdar att barn inte ska sitta i fängelse. Utöver detta påpekar advokat Evin Cetin i en podd att kriminella säljer droger för att överleva. Ett land med världens mest generösa välfärdssystem, utbildning samt bidrag. Cetin vet tydligen inte innebörden av fattigdom.

Fattigdom är där folk inte har mat för dagen eller tak över huvudet. Självklart kan man ha det ekonomiskt sämre ställt även om man har en bostad, men har du värme och el så är det löjligt att prata om fattigdom. Lolo Mohagen, ungdomsbrottsutredare, anser att konsumerandet av subkulturer med en romantisering av kriminella värderingar, genom till exempel sociala medier, sätter de traditionella kriminologiska förklaringsmodellerna om "socioekonomiska faktorer" ur spel. Vad lockar en tonåring att jobba på Ica Maxi när han genom att lösa ärenden åt gängen kan få en lönesumma som motsvarar en månads arbetspass?

Min moralkompass säger att är man gammal nog att begå kriminella handlingar, då är man också gammal nog att sitta i fängelset. Ålder bör inte vara en ursäkt för att undkomma ansvar och konsekvenser för sina handlingar. Att begå kriminella handlingar är ett allvarligt övertramp mot samhällsnormer och lagar, och jag anser att det är viktigt att alla individer, oavsett ålder, hålls ansvariga för sina gärningar. Samhället bör ge en signal till de kriminella att ta sitt ansvar oavsett ålder istället för att klaga på farbror Staten.

Slopad straffrabatt skulle stärka samhällets säkerhet. Straffet är konsekvensen av brottet. Straffet ska avskräcka brottslingen från att begå brott i framtiden. Genom straffet ska brottsoffret få sin upprättelse. I dagens Sverige ska inte offren behöva anpassa sig utan förövarna. I ett välmående samhälle är det de kriminella som är rädda. Hur mycket mer blod måste spillas på våra gator för att samhället ska inse allvaret? Vi måste sätta in kraftfulla insatser med fängelsestraff som gör skillnad på riktigt. Det är vi själva som väljer. För folket, för samhället och för framtiden måste denna vikingalag straffrabatten för åldern 1517 slopas.

Helen Hassan,
debattör