Marcus Oscarsson rapporterar via sin blogg om att den rödgröna regeringen hänger löst. Vänsterpartiet överväger att lägga fram ett missförtroendevotum gentemot regeringen för att stoppa det förslag om fri hyressättning som partierna i Januariavtalet kommit överens om. Kristdemokraterna och Moderaterna är tveksamma till om de skulle stödja ett sådant missförtroendevotum men stänger definitivt inte dörren. Sverigedemokraternas har sagt att de är redo att stödja detta missförtoendevotum.

Ett konservativt stöd till Vänsterpartiet eventuella missförtroendevotum skulle innebära att den rödgröna regeringen faller. Detta utfall är såklart attraktivt för det konservativa blockets sympatisörer, men kommer att bära en ytterst bitter eftersmak. Att för första gången i Sveriges historia ge Vänsterpartiet reell makt gällande regeringsfrågan skulle också innebära en legitimering av Vänsterpartiet och höja detta parti från att vara en socialdemokraternas välanvända dörrmatta.

Vänsterpartiet är inte ett parti som alla andra partier. Från det att partiet bildades genom en uteslutning av socialdemokraternas revolutionära vänsterfalang 1917 till Berlinmurens fall har SKP, varit Moskvas förlängda arm. Flera gånger har utrensningar gjorts på direkta order av bland annat Stalin, och partiet var fram till 60-talet basen för en svensk femte kolonn med uttalat mål att omstörta den svenska demokratin, gärna med sovjetisk hjälp.

Efter kommunismens fall har partiet försökt hitta en ny politisk plattform för att bibehålla ett existensberättigande. Idag hyllar Vänsterpartiet rasister som Bilan Osman, de utgör en fristad för Islamism, de försöker aktivt motarbeta kampen mot hederskultur och hedersrelaterat våld, vilket turerna kring den numera utkastade Amineh Kakabaveh kan vittna om. Vänsterpartiet har dessutom visat en klar ovilja att ta klippa de inofficiella banden med den så kallade “autonoma vänstern” och ta avstånd från deras våldsanvändning.

Kanske mest nämnvärt är att dess ungdomsförbund fortfarande kallar sig revolutionärt och kommunistiskt, och bejakar sina rötter i den arbetarrörelse som haft bäst möjligheter att förvandla Sverige till en diktatur. Alltsammans med moderpartiets goda minne.

Att aktivt undvika den farliga kombinationen av ett legitimerat vänsterparti och en svensk regeringskris är att aktivt ta ansvar för Sverige. Öppna inte Pandoras ask, nobba vänsterpartiets missförtroendevotum!